3 Temmuz 2016 Pazar

İkinci Dünya Savaşında Rus Harekatı - Son (1941 - 1945)

Uzakdoğu hazırlığı
Almanların Sovyetlere saldırmasının sonucu olarak Rusların da Almanların müttefiki olan Japonlara saldırma hazırlığına giriştiğini düşünmemek ahmaklık olacaktır. Japonlar da bu kaçınılmaz sona karşı güçlerini yeni bir sıklet merkezinde toplamaya başlar: Mançurya. Bu sırada Avrupa cephesinde işler Ruslar lehine dönüyor, Almanlar 1943 yılının ikinci yarısından itibaren Moskova kapılarından geriye doğru itilmeye başlıyordu. Tahran konferansında alınan kararlardan bir tanesi de Rusların Avrupa'da ikinci bir cephe açmasıydı. Yani Ruslar Hitler Almanyası'nın kesin yenilgisi olmadan Pasifik'te Japonlara karşı bir cephe açma taraftarı değillerdi. İleride Almanların kuşatılmasından itibaren üç ay içerisinde Japonlara harp ilan edilmesi fikri ağır basacaktır.

"emperyal mektuplar"
Viski ve purolar Churchill'den
Ekim ortasında Moskova'ya Eden ve Churchill gelirler. Toplantının sonunda Stalin kendisine İngiliz başbakanı tarafından verilen puro ve viskileri Poskryobyshev'e verip, "Bunları karargah subaylarına dağıt." der. 
1945 Şubat: Kırım Konferansı
Batıdaki savaş bittikten üç ay sonra Rusların Japonya'ya savaş açması kararlaştırıldı. Bu kararın şartı olarak;
  • Moğol Halk Cumhuriyeti'nin mevcut statüsü korunacak.
  • Savaş sonrası Japonlardan kazanılacak imtiyazlara yeni maddelerin eklenmesi.
  • Kuril adalarının Sovyetlere verilmesi.
5 Nisan'da Sovyet hükümeti Japonlarla imzaladıkları tarafsızlık anlaşmasını tek taraflı olarak feshederler. 

"pasifik karışır"
Japonya
Japon kuvvetlerinin büyük bir bölümü Güney denizi adalarında bulunmaktaydı. Orduları dağınıktı. İhtiyat olarak ayırdıkları kuvvetleri ise başkentlerindeydi.
Kwantung Ordusunun İntihar Kuvvetleri
Japonların özel maksatlar için harekatı desteklemek ve tankları imha etmek üzere bir intihar alayı vardır. Ayrıca intihar uçakları ve intihar deniz kuvvetlerine de sahiptiler. 


Yazının devamını okumak istiyorsanız "NOTUNGA: ENTERESAN NOTLAR TEZGAHI" adlı kitabı okumalısınız.