Yıllardır takip ettiğim ve çok önemli olduğunu düşündüğüm bilgiler veren bir sayfayı size tanıtmak istedim. Bu üstat çok mütevazi ve yaptığı çeviriler, araştırmalar ile ilk elden sağlam bir kaynak olmuş. Bakış açısı ile de bu işten zevk aldığını bize hissettiriyor ve sanki çok sevdiğimiz bir yemeği yer gibi bize çalışmalarını bir solukta okutuyor. İsteyen arkadaşlar inceleyebilir. Ben size bu sayfadan satır aralarından çekip çıkardığım kısa notlar nakletmeye çalışacağım. Şimdiden iyi seyirler.
''...Osmanlı ordusu daha evvelki İslam orduları gibi merkez, sağ kol ve sol kol olarak üç kısım olup, bunların önlerinde kademeli pişdar yani öncü kuvvetleri ve gerilerinde de ağırlıklarla dümdar denilen ardcılar bulunurlar...'' Burada eklemeden geçemeyeceğim 18.yy'a kadar ana hatları değişmemiş olan bu düzenin tüm konvansiyonel (çağdaş tabiriyle) harplerde uygulandığı varsayılabilir mi? Merak ettiğim husus bir gerilla harbini Osmanlı Ordusu daha önceki yüzyıllarda uygulamış mıdır? Diğer bir husus da geniş arazilerde yapılan meydan muharebeleri haricinde tesadüf muharebesi tadında manevralara fazla elvermeyen arazilerde de aynı taktik mi uygulanıyordu?
Hilal Kıskacı
''...Osmanlı ordusu akıncı veya tatar kuvvetleri hariç olarak düşman arazisinde yürürken veya muharebe halinde iken ön tarafı bir miktar açık bir hilal veya nal şeklinde idi; bu hilal veya kıskacın içine düşmek kurtarılması pek müşkül bir tehlike teşkil ederdi. 1396'daki Niğbolu Muharebesi'nde Yıldırım Bayezid'in ileri karakollarını kılıçtan geçirerek sevinçle ilerleyen Fransız şövalyeleri hilal şeklinde yürüyen Türk ordusunun kıskacı içine alınarak imha edilmişlerdi...'' Tabi dönemin şartları altında bugün uygulanan taktikler beklenemezdi. Ancak temel olarak baz aldığımızda bugün halihazırda uygulanan talimnamelerin bu taktiklere atıfta bulunması asker için önemli olan moral motivasyona çok olumlu tesir edeceği kanısındayım.
Baskına karşı önlem
''...Ordu düşman arazisinde veya düşmanla temas edilmesi yaklaştığı zamanda en önde ve kısm-ı küllîden(ana kısım) iki günlük mesafede akıncı ya da hafif süvari kuvetleri giderdi; akıncı teşkilatı kalktıktan sonra ise bu vazifeyi Kırım Hanı'nın kuvvetleri görmüştü. Gerek akıncı ve gerek tatar kuvvetleri ileriye, sağa ve sola yayılarak ordunun bir baskına uğramasına mani olurlar ve aynı zamanda düşman hakkında geriye esaslı malumat veririlerdi...'' İleri gözetleme ve düşmandan gelecek baskın tarzındaki harekatlar bir yana düşmanı beklenmedik yerde zaafa uğratması hususu dönemin taktiklerinde görüldüğü gibi çok ön plana çıkmakta.
- Bir komutanın işi komuta etmektir.
- Şimdi ivedilikle uygulanacak iyi bir çözüm, on dakika sonra uygulanacak mükemmel bir çözümden daha iyidir.
- Her zaman sorunların kaynağına odaklanın.
- Azim, çalışkanlık ve sonsuz bir tutku ile her adam büyük biri olabilir.
- Komutanız altındakilerden yapmalarını istediğiniz her şeyi kendiniz de yapın.
Yazının devamını okumak istiyorsanız "NOTUNGA: ENTERESAN NOTLAR TEZGAHI" adlı kitabı okumalısınız.