11 Mayıs 2016 Çarşamba

İkinci Dünya Savaşında Rus Harekatı - VI (1941 - 1945)

"Ben sadece konuşurum ve sizin de göreviniz beni dinleyip, emirlerimi not almaktır."*

'uzun bir savaş, büyük bir coğrafya..."
Baltık Cepheleri
Kırılma noktası denilebilecek bir gelişme olmuştu. 6 Haziran 1944'te müttefikler yazarın tabiriyle hiç olmazsa Normandiya çıkarmasını başlattılar. Artık Ruslara göre müttefikler Kuzeybatı Fransa'yı kolayca ele geçirebileceklerdi. 
S.K. Timoshenko 
Bu şahsın özelinden dönemin subayları arasındaki haleti ruhiyeden kısaca bahsetmek istiyorum. Yazarın izlenimlerine göre zatı muhteremin Genelkurmaydaki çalışanlara olan muamelesini çok iyi değildi. Riga'ya gideceklerdi. Trenin hareketini geciktirmiş ve soğuk bir şekilde kendi vagonunda istirahate geçmişti. Akşam yemeğinde aralarında soğuk yeller esmiş ve "Niçin sizi gönderdiler?.. Böylece siz bana bir şeyler öğreteceksiniz öyle mi? Benden gözünüzü hiç ayırmayacaksınız.Vaktinizi ziyan ediyorsunuz. Bizler birliklere kumanda eder ve Sovyet üstünlüğünü kurarken, siz masanın altından emekliyordunuz. Şimdi akademi mezunusunuz ve Tanrı'yı sakalından tuttuğunuzu zannediyorsunuz. İhtilal başladığı zaman kaç yaşındaydınız?" der. Bu tümce o dönem kurmay subaylar ve diğer subaylar arasında yaşanılan sıkıntıları özetleyebilir.

"Cephe ve Kurland cebi"
Meretskov'un çalışma masası
Genel Ordu Karargahında Meretskov'un daha planlarını izah etmeden dökümanları Stalin'e göstermiş olması ortalığı daha da germişti. Burada üzerinde durulması gereken husus, planın tamamlanmadan komutana yapılan arzdır. "Niçin bizi bu oyuncaklarınla korkutmak istiyorsun? Düşmanın savunması ile hipnotize edilmiş gibisin. Senin böyle bir görevi başarıya ulaştırıp ulaştıramayacağından endişe duymaya başladım." der. Sonunda da "Sana iyi şanslar dilerim. Düşmanı sen korkut. Onu senin korkutmasına izin verme." diyerek odayı terk eder.


Yazının devamını okumak istiyorsanız "NOTUNGA: ENTERESAN NOTLAR TEZGAHI" adlı kitabı okumalısınız.