5 Temmuz 2016 Salı

Askerî Talim ve Terbiye Hakkında Görüşler - I M.Kemal

Atatürk'ün yazdığı kitaplar hakkında
Daha önceleri sizlerle paylaşmış olduğum yazıların bir kısmında olduğu gibi bu eserde de Atatürk'ün askerlik mesleğini icra ettiği esnada yazıya döktüğü çalışmalarından bir tanesini alıntılar yaparak size aktaracağım. Sunumum esnasında aralara girmemeye özen gösterdim. İyi seyirler.

"Mustafa Kemal ATATÜRK"

16’ncı Kolordu Komutanı Mustafa Kemal Edirne 28-29 Şubat 1916 

  • Askerî Talim ve Terbiye Kaç Şekilde İcra Edilebilir? Her Birinin Gayesi ve Her Birine Verilecek Önemin Derecesi Nedir? 
Yapılan bütün talimlerin asıl maksadı, harpte başarı sağlamak için, askerlerin ve subayların sahip olmaları gereken vasıf ve üstünlükleri onlara kazandırmaktır. Bundan dolayı askerî talim ve terbiyeyi kaç şekilde icra etmek gerektiğini meydana çıkarmak için harpte yürürlükte olan talimname ve kanunnamelerimize müracaat etmek yeterlidir. 


"disiplin zaruret olsa gerek"

Piyade Talimnamesi’nin 2’nci maddesinde diyor ki: “Harp, sıkı bir disiplini, bütün maddi ve manevi gücün sarf edilmesini ve kullanılmasını gerektirir.” Bu madde incelenecek olunursa harpte istenilen sonucu almak için iki şartın gerekli olduğu kesinleşir: 
  1. Askeri, gerçek bir disipline alıştırmak, 
  2. Askeri, muharebede bütün maddi ve manevi gücünü sarf edecek ve kullanacak şekilde yetiştirmek. İşte talim ve terbiyenin bu iki şekilde icra edilmesi lazımdır! İkinci şartın da iki önemli ve esaslı kısmı kapsadığı görülüyor.
    1. Maddi gücün en üst seviyeye çıkarılması, 
    2. Manevi gücün en üst seviyeye, en yüksek dereceye çıkarılması. 
"cesaret askerlik mesleğinin olmazsa olmazıdır"

Teori ve pratik hakkında
Askerlerin askerî disiplin ve düzene alıştırılmaları için yapılacak talimler; talimnamede de belirtildiği üzere teoriye ve pratiğe bağlı olan talimlerdir: Birliklerin belirli birtakım düzenleri alması, bu düzenlerin birinden diğerine geçilmesi ve böyle yanaşık düzenlerde bir ahenk ve intizama uyularak silah kullanımının icrası vesaire gibi. 

Mükemmeliyet
Ancak Talimname’nin 3’üncü maddesini okursak: Harpte yalnız sadeliğin başarıyı sağlayacağını ve bu sebepten dolayı kullanılacak nizamların sade ve basit olmasını, tam bir emniyet sağlanıncaya kadar talim edilmesi gerektiğini anlarız ki bu kurala uyduğumuzda disiplinin tesisi için yaptıracağımız bu tür talimlerle meşgul olma süremizin sınırlı olması gerektiğini kabullenmiş oluruz. 


Yazının devamını okumak istiyorsanız "NOTUNGA: ENTERESAN NOTLAR TEZGAHI" adlı kitabı okumalısınız.