9 Temmuz 2016 Cumartesi

Askerî Talim ve Terbiye Hakkında Görüşler - SON M.Kemal

Paylaşımın devamı
Merhaba. İlk bölümde lafın arasına pek girmemeyi tercih etmiştim. Belki gelecek paylaşımlarda bu tarz çalışmaların arasına yorumlar bırakmayı düşünebilirim. Lakin bu aktarımda da mevcut tutumumu devam ettireceğim. Size şimdiden iyi seyirler.


Sevk ve idare
Talimname’nin 257’nci maddesinde: "Beden gücünün muhafazası asıl amaç değil belki üstün bir icraat için, gücün zinde bulunması için bir çare ve tedbirdir.” denilmektedir. Günümüz, geçen asırlardan büsbütün başkadır. Bugün, üstün olan kazanır. Ordumuzun da soyundan gelen yiğitlik ve dindarlıkla istenilen yere sevk edilmek üstünlüğüne sahip olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Fakat bu da unutulmamalıdır ki ordumuzun soyundaki yiğitliği ne dereceye kadar doğru ise günümüz  harbinin önemi de ondan daha fazla açık ve kesindir. Ordunun talim ve terbiye ile bir komuta altında sevk ve idare edilebilmekteki kabiliyet derecesini yükseltmek, komutan ve subay heyetleri için namus ve şeref meselesidir. Bunu yapabiliriz ve ancak biz yapabiliriz. 


Talim ve terbiye
İktidarımızın eserlerini göstermekte her fırsattan istifade etmeliyiz. Aksi takdirde aciz ve miskin bir sürüden başka bir şey olmadığımız hakkındaki düşünceyi ve yabancılara boyun eğmek alçaklığını kabul etmek gerekir. Subay ve askerlerimizin muharebe meydanlarında gösterdikleri yiğitlik, her millet ve her ordu için gıpta edicidir. Lakin ölüm karşısında titremeden düşmanına saldıran kahramanların bu hareketlerinin vatan için, millet için daha faydalı, daha parlak neticelerle taçlandırılmasını arzu ediyorsak her komutan ve her subay maiyetinin talim ve terbiyesiyle meşgul olmalıdır. En büyük komutanların askerî tarihi yaldızlayan başarıları talim ve terbiyesine çalışılmış ordularla mümkün olmuştur. 

"asker evlatlar yetiştirmek zordur."


Tek yol çalışmak
Gerçekten büyük komutanlar, daima, öncelikle maiyetlerindeki ordunun talim ve terbiyesiyle meşgul olmuşlardır. İşte Napolyon işte Frederich! Subaylarımızın askerin talim ve terbiyesinde diğer milletlerin ordularından daha çok çalışmaya ve gayret sarf etmeye mecbur olduklarını düşünüyorum. 


Yazının devamını okumak istiyorsanız "NOTUNGA: ENTERESAN NOTLAR TEZGAHI" adlı kitabı okumalısınız.