19 Kasım 2015 Perşembe

İkinci Dünya Savaşında Rus Harekatı - IV (1941 - 1945)

Yazmak bitmez vesselam
İnsan eline kalemi kağıdı aldıktan sonra kalem kağıdına küçük bir derya olup akıyor. Yazdıkça geride bıraktığı izinin buğusundan satırları nemleniyor. El kadar beyitler, beylikler kuruyor; otağlar yıkıyor. Edebiyat işte. Girizgâh bu, ayna süsü gibi allı pullu. Maksadın bakanın gözlerini büyülemek olduğunu kim bilebilir? Tarihin tozlu raflarında gizli sıradan aynalar kimlerin bakışlarına tanıklık etmiştir. Ne yazmak nihayete erir, ne yazmakla biter vesselam.


"elalem ne der?"
Tozlu kağıt
Edebi bir başlangıçtan sonra ilk üç bölümünü anlattığımız olayların devamını anlatmak hoş olacak. Büyük harpten sonra siyasal çatışmaların es verdiği ve ekonomik krizlerin yaşandığı 1918 - 1939 dönemi birçok tarih insanı için hala keşfedilmeyi bekleyen hazineler içerir.
"modernizm ve belirsizlik"

Dağlar ve Deniz Planı: Büyük Değişiklik
Aşağıda paylaşacağım alıntılarla dönemin Rus Genelkurmayı bakış açısı ve dönemin ruh halini sizlere yansıtmaya çalışıp, aynı zamanda zamanın kırılma noktaları sayılacak olayları da sizlere aktaracağım. 

  • Şunu söyleyebilirim ki Hitler yönetimindeki Alman ordusunun esas kuvvetleri Stalingrad'da 23 Kasım'da kuşatılmış 2 Şubat'ta tamamen imha edilmiştir.
  • ... Sol kanatta bir cins hücum kuvveti yaratıldı. Genelkurmay süvari birliklerinin tanklarla desteklenmesini ve bu kuvvetleri düşmanın çekilme doğrultusunda kullanmayı teklif etti. Fakat front askeri konsülü bu öneriyi kabul etmedi. 
  • ... Başkomutan verdiği emirleri unutmuyor, unutulmasına da müsaade etmiyordu.
"sovyet ordusu stalingrad zaferinden sonra."
  • ... 15 Nisan 1942 tarihinde Alman birlikleri Sovyet 56'ncı ordusunu hedef seçerek karşı saldırıya geçer. Son model Alman uçakları Me-109 G-2 ve Me-109 G-4'ler Kuban üzerindeki bu hava harekâtına katılırlar. 9 Nisan'da Almanlar 750 Sovyetler 307, 12 Nisanda Almanlar 862 Sovyetler 300, 15 Nisan'da Almanlar 1560 Sovyetler 447 ve 17 Nisanda ise Almanlar 1560 hava hücumuna karşılık Sovyetler 538 hücumla karşılık verebilirler.
"Von Paulus kuşatma esnasında keşifte."
  • ... Rus cephesinin ikinci kışı daha çetin ve sert geçiyordu.

Yazının devamını okumak istiyorsanız "NOTUNGA: ENTERESAN NOTLAR TEZGAHI" adlı kitabı okumalısınız.