23 Ekim 2015 Cuma

Bir Aslan Parçası: Leopard

Ön bilgi
Belirli bir süredir yazmıyorum. Malum işlerin yoğunluğundan muzdarip oldum. Lakin bu dönem içerisinde kafamdaki konuları derleyip toplama fırsatını buldum. Hava yağmurlu. Sonbaharın son demlerine girerken bahar yağmurlarını tekrar hissediyoruz. Saatler henüz ileriye alınmamış, bayram tatilleri hala uzun uzun kutlanırken kutlu ülkemiz nasıl gelişir onun derdindeyiz.
Karşılaştırma
Yazı başlığından da anlayacağınız üzere bu çalışmada sizlere Alman dehasının ilk örneklerinden Leopard adlı tanktan bahsedeceğim. Bu tankın gelişim sürecini ve teknik olarak biraz ayrıntıya girerek (sayısal değerleri yazmadan) modelleri arasındaki farklılıkları kalemim elverdiğince yazacağım.
Leopard
Bugüne kadar 3.200 adet üretilmiştir. Avusturya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Norveç, İsviçre, İsveç, Finlandiya, Türkiye ve Yunanistan envanterinde bu tanka sahip olan ülkelerden bazılarıdır.


  • Finlandiya ordusu 124 adet kullanılmamış, Polonya ordusu ise 128 adet kullanılmış tankı satın almıştır.


'MBT70 dayanıklılık testinde iken.'

Tarihardısı: Leopard ortaya çıkıyor.


  • 1960: Leopard 2 MBT'nin geçmişi bu dönemlerde başlayan bir projeyle başlar: MBT/KPz-70 (namı diğer vahşi domuz hiçbir zaman prototipi üretilemeyecek sadece teorik olarak kalacaktır). 
  • 1973Yom Kippur savaşının incelenmesinden sonra modern tank anlayışında da çeşitli değişiklikler olmuş ve farklı gereksinimlerin ortaya çıktığı uzman çevreler tarafından kabul görmüştür. Öncelikli olarak Leopard 2 MLC-60 (Askeri Yük Sınıfı - 60 ton)'a yükseltilmiştir. Almanya ve ABD ortak projesi MBT70 adlı projenin iptal edilmesinden sonra Alman ordusunun talepleri doğrultusunda tasarlanan Leopard 2'nin ilk prototipi oluşturulur.
'Sonradan Leopard 2A4'e ilham olacak olan MBT70 şematik gösterimi.'
  • Motor, hareket kabiliyeti, palet, vites kutusu ve kule takat sistemi MBT70'den aynen aktarılmıştır. Muadillerine göre en iyi atış kontrol sistemi yerleştirilmiştir. Chobnam zırhına sahiptir. Bu zırh katmanlar halinde çelik, kompozit malzeme, tungsten ve kevlar birleşiminden oluşmaktadır.
'Kompozit zırh test ediliyor.'

  • 1976: Çalışmalar sonuç vermiştir. Almanya ve ABD ortak proje sonucu Leopard 2 AV (Austere Version - Sade Tür)'yi üretir. Bu ekip Porsche, Kraus-Maffei ve Wegmann'den oluşmuştur. İki prototipi üretilmiştir. Amerikalılar Chrysler tarafından geliştirilen XM1 prototipini test ederler. 

Yazının devamını okumak istiyorsanız "NOTUNGA: ENTERESAN NOTLAR TEZGAHI" adlı kitabı okumalısınız.