20 Haziran 2015 Cumartesi

Subay ve Komutan ile Söyleşi - M.K.ATATÜRK - I

Gurur verici
Bugüne kadar okuduğum yazılardan ne özümsedim diye sorulsa bu soruyu tarih sahnesinde tarafsız bir seyirci olmanın zorluğu diye cevaplayabilirim. İnsanlığın bildiğini iddia ettiği binlerce yıllık tarihinin özümsenmesi zor iş. Herkes kendi evinin penceresinden bakıyor. Yani görebildiğimiz kadar. Peki ya sokaktakilerin işi? Bazıları bu sahnede rol almış. Gidişatı değiştirmiş. Belki onları dışarı çıkmaya zorlayan koşullar diyebilirsiniz. Velhasıl bu sahnedeki insanların kaçının sergilediği oyun hâlâ hatırlanıyor? Esas soru bu. Ben size bu yazıda söz konusu sahneye çıkmış bizden birinden bir eseri anlatmaya çalışacağım. Ne mutlu!

"M.Kemal"
Okumadan önce kısa bir giriş


  • Atatürk, Zabit ve Kumandan ile Hasbihâl'i 1914 yılında kurmay yarbay rütbesinde iken askeri ateşe olarak görevli olduğu Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da kaleme alır.
  • Kitabın yazılma nedeni kendisi gibi asker olan çocukluk arkadaşı Nuri Conker'in Zabit ve Kumandan adlı kitabı idi.
  • Nuri Conker kitabında askeri başarısızlıkların nedenini araştırıyor ve bunlara kendi kendine çözüm önerileri getiriyordu. Nuri Conker bu çalışmasını Nisan 1914 tarihinde yapmıştı.
  • Savaş nedeniyle kitabın basılması 1919 yılına kadar gecikir. 
  • 1918 yılının Aralık ayında İstanbul'da Mustafa Kemal arkadaşı Fethi Okyar ile beraber Minber gazetesini çıkarırken bu çalışmayı gazete ile birlikte baskıya vereceklerdir. İlk baskı sadece 1.000 adettir. 

Yazının devamını okumak istiyorsanız "NOTUNGA: ENTERESAN NOTLAR TEZGAHI" adlı kitabı okumalısınız.