16 Mayıs 2015 Cumartesi

Tarihardısı: Ne Teknoloji! - I

Başlamadan önce
Güzel haberler beklerken insan aşkıda beraberinde yaşıyorsa ne mutlu ona. Omzunuzun üstünden süzülüp gelen mevsim çiçekleri, kokularıyla sizi bambaşka bir diyara götürebiliyor. İstanbul'un endamlı binaları arasından, nefis bir bahar akşamı bu satırları sizlere armağan edip, selamlarımı gönderiyorum. Bu güzel fasıldan sonra size teknoloji ile terenennüm edeceğim.

'çimlere uzanmalı mı kaderinin içinde yüzerken memleketin'
Sıcak bir akşam
Evladı beşer yaklaşık dört bin yıldır bir şeyleri sayma sıkıntısı çekmekte. Durmaksızın elde ettikleri nesneleri ellerinde tutabilme derdindeler. Tabi yenilerini ekleme istencini de gözardı etmememiz gerekir. Varsayalım bir çoban var ve ahırındaki koyunlardan bir tanesini çaldırdı. Bunun sonucunda insanlık tarihinde sayısal hesabın başladığını varsayarak tarihardısı treninde yerimizi alıyoruz.

'hesaplamalı mı?'

  • İÖ 500 - 1000: Babilliler abaküsü icat eder. İlk başlarda taştan sonraları ise tahtadan yapılmakta olduklarını biliyoruz. Bir iddiaya göre de Çinliler de aynı dönemde abaküsten yararlanmaktadır. 
'hesap kitap zor zanaat'
  • Abaküsü bir makine olarak değerlendiremeyiz. Bu yüzden makine kavramına en yakın icada 1642 yılında Fransız matematikçi Blaise Pascal'ın "Aritmatik" adlı cihazı örnek verilebilir.

Yazının devamını okumak istiyorsanız "NOTUNGA: ENTERESAN NOTLAR TEZGAHI" adlı kitabı okumalısınız.