8 Şubat 2015 Pazar

Sedat Simavi ile Tarihardısı: 1948 - 1953

Bir Yanda Cem Seymen
Pazar akşamının dinlendirici ortamında, "Imitation Game" adlı filmin etkisinden çıkmadan, Cem Seymen'in "Para Dedektifi" ile Türkiye'nin geleceğine dair notlar dinledim. Bu etkilerin bir tepkisi mi bilmiyorum ama tekrar yazmak istedim.

"Orhan Topçuoğlu'na teşekkürler..."
Zamanda Yolculuk
Bu yazı tarihardısı çalışma disiplinini bünyesinde muhafaza eden bir kitap eleştirisi. Bu kitapta Sedat Simavi'nin çalışmalarının toplandığını vurgulamak isterim. Bu yüzden salt olarak bir eleştiri yazısı yazıyorum diyemem. O dönemin günceline dair bugün unutulmuş olanları sizlere aktarmaya çalışacağım. İlk başta bu insanı bir iki cümle ile tanıyalım.


Sedat Simavi
1896'da İstanbul'da doğar. Aynı şehirde Kadıköy'deki Saint Joseph Fransız Lisesi ile Galatasaray Lisesi'ni bitirir. Ayrıca Galatasaray Lisesi'nde tarih öğretmenliği yapar. Çok erken sayılabilecek bir yaşta 57 yaşında 11 Aralık 1953'te doğduğu şehirde hayata gözlerini yumar.

Kısa Tarihardısı

25 Haziran 1950: "... Dışişlerimizin bugünkü durumuna düşmesinin sorumlularını araştırmak istemiyoruz. Fakat Allah aşkına olsun bundan sonra bize şerefli bir dışişleri kazandırmasını Fuat Köprülü'den rica ediyoruz..."

"Fuat Köprülü"
20 Temmuz 1950: "... Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir hükümetin, Adnan Menderes hükümeti kadar basın özgürlüğünden faydalanmış olduğunu sanmıyoruz."

31 Temmuz 1950: "... Varlık Vergisi'nin yuvarladığı Saraçoğlu, işte 7 Eylül kararlarının yuvarladığı Recep Peker, işte tembelliği yüzünden çöken Hasan Saka ve en sonunda kurulunda değerli elemanlar bulunmasına rağmen içindeki mikroplara kurban giden Şemsettin Günaltay.
... Biz kendisini bu karardan (Kore'ye asker gönderme kararı) dolayı ilk günden beri eleştirirken kamuoyunun vicdanına tercüman olduğumuzu zannediyoruz..."

Yazının devamını okumak istiyorsanız "NOTUNGA: ENTERESAN NOTLAR TEZGAHI" adlı kitabı okumalısınız.