21 Aralık 2013 Cumartesi

Askeri Tarihte Stratejik Düşünce: 'M.Tanju AKAD' - I

Yılın en uzun gecesini yaşarken
Kışın çetin şartlarını doğada yaşayan bir insan olarak havanın biraz daha yumuşaması bende olumlu bir etki yarattı. Bu yazıyı hudutlarda geçen uzun soluklu gece nöbetleri ve sıla hasreti sonrası kendi sıcak evimden bir asker mektubu yazar gibi kaleme alıyorum.

'notunga'
Huntington etkisi
Samuel Bey'in yazmış olduğu 'Asker ve Devlet' adlı kitabı okuduktan sonra gözümde tarihi açıdan farklı canlanmalar söz konusu olmuştu. Aranızda bu sözlerime çok iddialı diyecekler elbet olacaktır; lakin Akad'ın kitabı bende en az Huntington'ın kitabı kadar bir etki bıraktı.

'notunga'
Kitaba geçelim
Gece uzun ama kitap da uzun soluklu olduğu için eleştirilerimi üç bölümde içime sinecek şekilde düzenlemek istedim. Okuyacağınız bu ilk bölüm kitabın ana içeriklerini irdeleyecek ve biraz ayrıntıya yer verecek olan iki bölümün birincisi. Son bölümde ise daha çok yazın tarzı ve biçimsel içeriği siz okurlarla paylaşacağım.
Akılda Kalanlar
'...Her aktarımın hem özet hem de bir filtre olduğunu unutmamalıyız.'
Mümkün olduğu kadar alıntılar aktaracak ya da devamına tümceler ekleyerek kendi penceremden sizlerle paylaşacağım.'Giriş' başlığı altında ele alınanlara kısaca göz gezdirelim.
Söz gelimi '...ortaçağın Batı dünyasında özellikle Roma'nın askeri başarıları birçok kez incelenerek örnek alınmak istenmiştir, ama bu stratejik düşünce tarihinden çok, askeri tarih anlamında bir çaba olmuştur....'

Yazının devamını okumak istiyorsanız "NOTUNGA: ENTERESAN NOTLAR TEZGAHI" adlı kitabı okumalısınız.